Reiniging

Naast het feit dat kleding ons lichaam beschermt, bepaalt uw kleding ook voor een groot deel het beeld dat andere mensen van u hebben. Schone kleding ziet er niet alleen verzorgd uit, ook vanuit hygiënisch oogpunt is schone kleding zeer belangrijk. Stoomerette ’t Vlak staat zes dagen per week voor u klaar om uw kleding te reinigen. Maar wat houdt het reinigen van uw kleding precies in?

Wasserette
Wasserettes en stomerijen worden vaak in één adem genoemd, alsof de werkzaamheden in beide bedrijven precies hetzelfde zijn. Toch is er een belangrijk verschil tussen een wasserette en een stomerij. In een wasserij wordt namelijk textiel (onder andere kleding, bedlinnen en linnengoed als servetten en tafellakens) gewassen, door het in een trommel te spoelen met afwisselend warm water, zeep en weer warm water. Daarna zal het textiel gedroogd worden in een wasdroger.

Stoomerette stomerij

Stomerij
Een stomerij daarentegen stoomt de kleding. Tijdens dit proces wordt de kleding schoongemaakt met stoom, waarin sterk verdund perchloorethyleen (ook wel ‘PER’ of tetrachloorethyleen genoemd) verwerkt is. Deze methode is zeer geschikt om vuil te verwijderen, zonder dat de kleding daar veel onder te lijden heeft.

De beste methode
Voor de meeste textielsoorten is behandeling in de wasserette prima geschikt. Sommige kledingstukken zijn echter zeer teer en beschadigen zeer snel. In dit laatste geval is het aangeraden om voor de stomerij te kiezen. Bijvoorbeeld bruidsjurken, brandwerende kleding, maatpakken en handgemaakte kleding zijn kledingstukken die het best gereinigd kunnen worden in de stomerij. Ook textiel waar meer dan 20% wol in verwerkt zit, kan beter gestoomd worden dan gewassen, omdat wol zeer slecht bestand is tegen warm water.

De meeste kleding kan dus gewoon in de wasserij gereinigd en behandeld worden, maar de kwaliteit gaat dan wel sneller achteruit dan wanneer u gebruikt maakt van de stomerij.

Advies
De medewerkers van Stoomerette ’t Vlak staan altijd voor u klaar. Heeft u kleding liggen dat u graag door ons wilt laten reinigen, maar weet u niet welke reinigingsmethode het beste is? Ons personeel kan u adviseren over de juiste behandelmethode.